Orkest


Geschiedenis


Het Vlaams Symfonisch Orkest (VSO) is een amateurgezelschap uit Mortsel onder professionele muzikale leiding. Het orkest produceert een drietal concerten per jaar voor eigen publiek, maar concerteert ook vaak op andere locaties, voor organisaties en speciale evenementen.

Het orkest heeft een rijk verleden. In 1927 richtte Frans Van der Mueren een symfonieorkest op in Boechout met de beste leerlingen van zijn plaatselijke muziekschool. Onder invloed van Michaël Scheck breidde de Boechoutse Symfonie zich uit tot een ensemble met muzikanten uit heel Vlaanderen. Daarom werd besloten om de benaming ‘Boechoutse Symfonie’ te veranderen in ‘Vlaams Symfonisch Orkest’. Na het 22-jarige dirigentschap van Michaël Scheck steeg het muzikaal niveau verder onder leiding van achtereenvolgens Piet Swerts, Silveer Van den Broeck, Frans Cuypers en Geert Baetens. Sinds 2009 heeft een ander veelbelovend en dynamisch talent, Bart Van Casteren, de muzikale leiding over het orkest.

Het orkestrepertorium bestrijkt alle stijlperiodes, met een voorkeur voor de romantiek uit de 19de eeuw. Ook Vlaamse componisten worden niet vergeten. Het orkest beperkt zich niet alleen tot puur symfonische werken van Beethoven, Mendelssohn of Tsjaikovski, maar begeleidt tevens solisten. Ook grootse projecten met koor en vocale solisten staan regelmatig op het programma zoals Carmina Burana van Carl Orff, Koorfantasie van Beethoven, operadelen van Verdi en Wagner ...

Orkestfoto VSO